Utorak, 27 Oktobar 2020 13:18

Nurković: I u okolnostima koronavirusa dokazali smo da možemo da ostvarujemo rezultate Istaknuto

Autor 
ocijeni
(0 glasova)

Živimo u vremenu kada je povezivanje glavna tema svih učesnika koji posvećeno rade na zadacima uspostavljanim u okviru Berlinskog procesa, ali povezujemo se uz pomoć uređaja koji nam omogućavaju da, uprkos svim nedaćama, komuniciramo, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na online Ministarskom savjetu Transportske zajednice, kojem su prisustvovali komesari za saobraćaj i proširenje, Adina Valean i Oliver Varhelji, ministri saobraćaja zemalja Zapadnog Balkana, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, Matej Zakonjšek kao i predstavnici Regionalnog Upravnog odbora Transportne zajednice i predstavnici Direktorata za mobilnost Evropske komisije.

122792416_3506275462766240_7525255977863819371_o.jpg
 
„Ono što želim da naglasim je da smo, iako u nepovoljnim okolnostima izazvanim pojavom koronavirusa, dokazali da možemo efikasno, možda čak i efikasnije da se povezujemo i ostvarujemo rezultate u trenucima kada nas nevolja na to natjera. Čist primjer uspješne saradnje ogleda se u uspostavljanju „ZELENIH KORIDORA“ i njihovo funkcionisanje. Nadam se da ćemo, u skladu sa preporukama da se ova inicijativa održi i zaživi i nakon što čovječanstvo savlada pandemiju, nastaviti da primjenjujemo i unapređujemo sve ovom inicijativom uspostavljene mehanizme“, rekao je Nurković.

Nurković je istakao da su danas, kao i u danima iza, imali priliku da se upoznaju sa osnovnim načelima i principima nedavno usvojenog Ekonomskog i investicionog plana Evropske Unije za Zapadni Balkan.

„Naš zadatak je da ne iznevjerimo, da ovakav gest Evropske unije i to u vremenu kada se svaka strana bori da sačuva ekonomsko blagostanje svojih građana prihvatimo kao veliki izazov i posvećeno radimo na implementaciji zacrtanih ciljeva Agende povezivanja, koristeći sve dostupne finansijske resusrse. Saobraćaj je sektor koji je kroz ovaj Plan prepoznat kao jedan od najznačajnijih sektora za investiranje u periodu do 2027. godine. Ovim planom jasno su naglašeni prioriteti i to sve sa ciljem da se uspostavi što veći stepen održivog ekonomskog rasta, uz, posebno naglašavam značaj primjene svih principa digitalne i zelene transpofrmacije“, naglasio je Nurković.

Nurković je izrazio zadovoljstvo da je Sekretarijat Transportne zajedice zaživio, da su se upostavili svi tehnički i administrativni kapaciteti za njegovo pravilno funkcionisanje i da, što mi je posebno zadovoljstvo, obavlja svoju Ugovorom o osnovanju Transportne zajednice zacrtanu ulogu.

 

„Čestitke na izboru menadžmenta. Gospodin Zakonjšek je nedavno boravio u Crnoj Gori gdje smo imali prilike da razgovaramo i moj je lični utisak vrlo pozitivan. Uvjeren sam u potpunu posvećenost Sekretarijata i snažno podržavam sve ideje o budućoj saradnji, uključujući i ideju organizovanja formalih i neformalnih susreta na svim nivoima. Želim puno sreće u budućem radu kako njemu, tako i ostalim kolegama iz Sekretarijata i ohrabrujem da nastave sa ispunjavanjem ambicioznih planova. Samo uz takav duh i posvećenost možemo računati jednog dana da su ideje postavljene prije mnogo godina o integraciji Zapadnog Balkana u EU imale svrhu“, rekao je Nurković.

Takođe, izarazio je zadovoljstvo radom Regionalnog upravnog odbora i tehničkih odbora, koji su uspjeli da za samo nekoliko mjeseci izađu sa predlogom konkretnih akcionih planova.

„Rad na implementaciji mjera iz akcionih planova, koje ovom prilikom odobravam, jesu nešto što nas čeka u vrlo bliskoj budućnosti. Nadam se da ćemo kroz sprovođenje svih postavljenih mjera doprinijeti reformi željeznica, uspostaviti puteve klimatski otporne, uspostaviti osnove za uvođenje inteligentnih transportnih sistema, smanjiti čekanja na graničnim prelazima, poboljšati svaku saobraćajnu infrastrukturu, doprinijeti viziji 0 (nula) broj smrtnih slučajeva i teško povrijeđenih na našim putevima i sveukupno doprinijeti poboljšanju ekonomskih i živitnih uslova građana i biznisa u regionu“, istakao je Nurković.

Nurković je potvrdio da je Crna Gora u potpunosti posvećena implementaciji kako Ugovora o snivanju Transportne zajednice, tako i svih usvojenih deklaracija.

Izvor: CdM

pogledano 629 puta

Dodaj komentar

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "RadioRozaje" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Administratoru.


Sigurnosni kod Refreširaj
X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!