četvrtak, 16 Januar 2020 08:35

Prošla decenija najtoplija u proteklih 140 godina

Autor

Protekla decenija bila je najtoplija izmjerena na Zemlji, a 2019. druga najtoplija godina prema dosadašnjim mjerenjima, saopštile su danas dvije američke agencije i specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih aktivnosti na okupiranoj palestinskoj teritoriji (OCHA OPT) svake dvije nedjelje objavljuje "Izvještaj o zaštiti civila".

Saopštenje portparola Evropske unije o najnovijim najavama
izgradnje ilegalnih naselja od strane Izraela

Tokom proteklih godinu dana prosječne plate u zemljama regiona najviše su porasle u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a najmanje u Crnoj Gori, javlja Anadolu Agency (AA).

Međunarodni krivični sud u Hagu je najavio otvaranje istrage protiv Izraela za ratne zločine počinjene na teritoriji Palestine. U daljem tekstu nalazi se prevod dijela izjave glavne tužiteljke Međunarodnog krivičnog suda Fatu Bensude, a puno saopštenje možete naći na sajtu Međunarodnog krivičnog suda: www.icc-cpi.int

Fiskalni trošak okupacije za palestinski narod u periodu od 2000. do 2017. godine se procjenjuje na 47.7 milijardi američkih dolara, ili trostruku vrijednost palestinske ekonomije u 2017, i nastavlja da raste sudeći prema posljednjem izvještaju UNCTAD-a (Konferencija Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju) Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

“Država Palestina najstrožije osuđuje nezakoniti stav američke administracije u vezi izraelskih ilegalnih naselja na okupiranoj teritoriji Države Palestine koji je objavljen od strane Državnog sekretara Majka Pompea. Ovaj stav krši međunarodno pravo, višedecenijski međunardni konsenzus u vezi sa ilegalnim naseljima, odredbe Međunarodnog suda pravde, važne obaveze iz Ženevske konvencije i rezolucije Ujedinjenih nacija, uključujući i rezolucije Savjeta bezbjednosti.

Međunarodna federacija novinara (IFJ), najveće svjetsko profesionalno udruženje novinara sa 600.000 članova u 146 zemalja širom svijeta, pridružila se svojoj palestinskoj kancelariji - Palestinskom sindikatu novinara (PJS) u osudi najnovijeg ozbiljnog napada na novinara  Hebronu.

Saopštenje: Pod supokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, drugu godinu zaredom, nakon Crne Gore, i u Zagrebu je realizovan projekat ,,Putevima bokeljskih Hrvata".

"Palestinsko vođstvo najoštrije osuđuje ilegalno pritvaranje guvernera Jerusalima Adnana Gaita nakon izvršene racije u njegovom domu u sred noći, u Isavija kvartu u Jerusalimu.

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!