Naučnici oksfordskog univerziteta spremaju se da u najkraćem roku proizvedu nove verzije vakcine koja će moći da se izbori i sa zaraznijim sojevima korona virusa.

Novi predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u inauguracionom govoru otvorio je novo poglavlje Amerike suočene s devastirajućom pandemijom i nizom kriza, pozivima na jedinstvo i prevazilaženje dubokih podjela koji su uobičajeni u ovakvim prilikama, ali koji možda nikada nisu bili potrebniji od američkog Građanskog rata, pišu svjetski mediji.

Kolektivni imunitet na korona virus neće biti postignut ove godine, iako su vakcine počele da se dijele u mnogim zemljama, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Evropska komisija ugovorila je dodatnih 300 miliona vakcina koje proizvode kompanije Fajzer i BioNtek, čime je duplirana narudžbina vakcina tih proizvođača, kazala je predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen.

Godišnja sezona berbe maslina, važan događaj na društvenom, kulturnom i ekonomskom nivou, dugo je očekivana i slavljena prilika koja uključuje čitave porodice i zajednice širom Palestine. Na ovoj teritoriji postoji oko milion dunuma palestinskog poljoprivrednog zemljišta, a oko 100 000 palestinskih porodica koristi se, direktno ili indirektno, samo od berbe maslina. Stablo masline simbol je postojanja, otpornosti i potencijala Palestine. Kroz istoriju, Palestinci su nastavili sa žetvom svojih gajeva i polja kako bi opskrbili zemlju maslinama i uljem i proslavili naš nacionalni identitet i povezanost s našom pradomovinom.

Senat Kongresa SAD usvojio je rezoluciju povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma u kojoj poziva vlasti Bosne i Hercegovine da sprovedu ustavne reforme i ohrabruje ih da nastave s naporima na putu ka članstvu u EU i NATO.

Nakon sporazuma sa Jermenijom o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu građani Azerbejdžana izašli su na ulice kako bi proslavili za njih veliki uspjeh.

Ivon Hele, Humanitarni coordinator Ujedinjenih nacija, je saopštila da je 73 ljudi, uključujući 41 dijete, raseljeno nakon što su izraelske vlasti srušile njihove kuće i druge objekte i uništile imovinu palestinske zajednice u Dolini Jordana; 76 srušenih objekata, više nego u ijednom pojedinačnom rušenju u prethodnoj deceniji.
Napade u centru glavnog grada Austrije, Beča, u kojem je ubijeno troje a ranjeno najmanje 15 ljudi, izveo je bar jedan "terorista", rekao ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer u utorak, 3. novembra.

Sporazum između Izraela i SAD-a da izbrišu svaki pomen granica iz 1967. godine iz sporazuma o bilateralnoj saradnji ove dvije države je blatantno kršenje zakona. Proširenje američkog finansiranja na okupiranu Zapadnu Obalu, uključujući ilegalna izraelska naselja, je jasno priznavanje izraelske aneksacije palestinske teritorije. Ove povećava ulogu Trampove administracije u izraelskim ratnim zločinima u aktivno i dobrovoljno učešće.

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!