Ponedjeljak, 19 Oktobar 2020 10:21

Broj zaraženih u svijetu prešao granicu od 40 miliona

Autor

Rekordan dnevni broj zaraženih dogodio se krajem prošle sedmice kada je ta brojka u svijetu prvi put narasla iznad 400.000.

"U posljednih nekoliko dana Izrael je najavio značajnu ekspanziju izgradnje ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali, u oblastima unutar i oko Jerusalima.  Ovi planovi, koji predviđaju izgradnju skoro 5.000 stambenih jedinica, ugrožavaju održivost i teritorijalnu cjelovitost buduće Države Palestine koja će biti rezultat sporazumnog dvodržavnog rješenja, u skladu sa međunarodno dogovorenim i priznatim parametrima. 

Zvanični portparol palestinskog predsjedništva, Nabil Abu Rudeineh, osudio je danas odluku izraelske vlade da izgradi hiljade novih stambenih jedinica za ilegalne doseljenike na palestinskoj teritoriji, tražeći od međunarodne zajednice da hitno zaustavi ono što je opisao kao izraelsko ludilo izgradnje ilegalnih naselja.

Podaci iz 186 država ukazuju na najširu javnu podršku međunarodnoj saradnji – uz značajan porast od početka pandemije COVID-19.

"Nova izraelska Vlada ima dvije opcije: da otvori vrata za svrsishodan mirovni proces ili da dodatno ugrozi svaku nadu za mir; da krene putem saradnje poštujući svoje obaveze iz međunarodnog zakona, ili da nastavi sa daljim širenjem svojih kolonijalnih naselja, aneksacijom, i drugim kršenjima izraelskih obaveza.

Srijeda, 08 April 2020 13:11

SZO upozorava zemlje: Ne ukidajte mjere prerano

Autor

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nema jedinstvene preporuke za zemlje i regione za olakšavanje uvedenih mjera namjenjenih spriječavanju širenja korona virusa, ali su pozvali sve zemlje da ne ukidaju mjere prerano.

Ponedjeljak, 30 Mart 2020 11:16

Palestina obilježava Dan zemlje

Autor

Palestinski narod obilježava 30. mart, datum kada su 1976. godine izraelske vlasti oduzele 210.000 ari njihove zemlje i nasilno odgovorile na demonstracije protiv planova za oduzimanje palestinske teritorije. Tog dana je poginulo šest mladih demonstranata.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Francuske Emanuelu Makronu.
Četvrtak, 12 Mart 2020 09:02

SZO proglasila globalnu pandemiju

Autor

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je globalnu pandemiju zbog koronavirusa.

Ponedjeljak, 09 Mart 2020 08:14

Koronavirus registrovan i u Albaniji

Autor

Albanija je danas potvrdila prva dva slučaja zaraze koronavirusom, a radi se o sinu i ocu koji su se vratili iz Italije

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!