Petak, 12 Februar 2021 09:47

SPP: Uputićemo zahtjeve državnim organima da istraže slučajeve izazivanja nacionalne i vjerske mržnje Istaknuto

Autor
ocijeni
(1 glas)

,,Nakon sve učestalijih incidenata koji impliciraju nacionalnu i vjersku mržnju prema Bošnjacima i muslimanima u Crnoj Gori, Stranka pravde i pomirenja će u narednim danima zahtjevati od državnih organa niz koraka kako bi se isti zaustavili, a dosadašnji počinioci kaznili“, saopštili su iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Kako su najavili iz te stranke, uputiće zahtjev Skupštini Crne Gore za kontrolno saslušanje ministara unutrašnjih gospodina Sergeja Sekulovića, i ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. ,,Uputićemo zahtjev skupštinskom Odboru za bezbjednost da formira predmet u kojem će biti istraženi svi slučajevi napada na Bošnjake i muslimane, kao i objekte Islamske zajednice od 30. avgusta 2020.godine, do danas. Osim toga, uputićemo zahtjev ministru MUP-a i Upravi policije da formiraju posebne timove koji će se baviti ovakvim i sličnim slučajevima, bez obzira na to koja etnička ili vjerska grupa bude žrtva napada”, kazali su iz SPP.

Iz te partije su, poučeni iskustvom iz Pljevalja, Berana a ovih dana i Podgorice i Nikšića, upozorili institucije Crne Gore da je krajnje vrijeme da se zaustavi očigledno koordinisano djelovanje na širenju vjerske i nacionalne mržnje. ,,Nećemo dozvoliti da se vjerski i nacionalni osjećaji Bošnjaka zloupotrebljavaju na najgrublji mogući način. Suđenja za napade na pljevaljske Bošnjake se ciljano odugovlače i razvodnjavaju, izostaje adekvatan odgovor na glorifikaciju zločinaca u skupštinskim odborima Opštine Berane, kao i adekvatna reakcija policije na skrnavljenje džamija. Svjedoci smo da umjesto policije građani vrše uviđaje i dokazuju da čelni čovjek Islamske Zajednice manipuliše osjećajima muslimana, što će takođe biti jedan od zahtjeva tužilaštvu za ispitivanje čitavog slučaja. Zahtjevamo od institucija da procesuiraju svaki slučaj, do poslednjeg, bez obzira ko su akteri ili vinovnici”, napominju iz SPP.

Iz te partije podsjećaju da je zajednička prošlost pokazala da, ukoliko se jednom narodu u Crnoj Gori uskraćuju prava i vrše napadi na isti, ne može ni ostalim narodima biti dobro. ,,Stoga pozivamo sve parlamentarne partije da podrže naše inicijative i da zajednički doprinesemo smirivanju tenzija u Crnoj Gori. Smatramo da imamo toliko zajedničkih problema koje pod hitno moramo rješavati i da ovi šovinistički ispadi ne donose dobro nikome”, zaključili su iz SPP.
pogledano 2604 puta

Dodaj komentar

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "RadioRozaje" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Administratoru.


Sigurnosni kod Refreširaj
X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!