Refik Ličina pripada jednom od najznačajnih pisaca Sandžaka, koji je svojom poezijom i prozom odavno ušao u kulturnu galaksiju Evrope. Njegov stvaralački i dosadašnji životni i iseljenički (muhadžirski) put ga je ,,odveo” na prostore sjeverne Evrope, odakle nam ne toliko često ali povremeno šalje jasne poruke preko svojih djela. U poeziji Ličine srećemo (imamo) Hajdegerovu tezu o semantičkoj autonomiji, kojom se zagovara, pa i ono što je Jung zagovarao, ideju da se individualnim izrazom može sasvim iskazati arhetipsko, lično (poetsko) značenje. Poezija Ličine izaziva pažnju kritičara prema genezi teksta, dajući prostora oštroumnim promišljanju autora. Refik Ličina je ,,nemilosrdno prognan” pjesnik tako da on sam određuje (formuliše) značenje svoje poezije imanentno prezentujući mnoge savremene ideje. Poezija je stvar svijesti, i savjesti a ne riječi; uostalom, mogućnost nizanja stihova biva besmislena dok ih neko ne označi i prepozna a upravo autorovi su stihovi preponzati ma gdje on stvarao. Verbalizacija beznadežnosti ,,prostratnog društva” u varijanti proširenog, čak proznog realizma, predstavlja poeziju duboke krize društva, što autor svojim stihovima stvara i transformiše osjećajući se skrušeno i najzad, nemoćno. No, hrabrost, Refikove poezije leži u redovima koji eksplicitno ukazuju nam na jezu i cinizam prema fenomenima iseljeništva, kampova i smrti kao i duboke lične pobune ali i balkanske krize; to, dakle, nije prazna  retorika, niti ponor u neodređena i teško shvatljiva emocionalna stanja, nego jedno svjesno zauzimanje stava, kritikovanje, negiranje, pa i ,,strijeljanje” onih prostora društva, koji zahtijevaju realniji i konkretniji odnos kako prema savremenim pojavama tako i prema istoriji. Autorovo stihovi predstavljaju tačku u kulturnoj istoriji na kojoj individualna svijest i država, idealno i (ne)realno, bivaju razdvojeni emocionalnim ambisom.

Refik_Ličina_književnik.jpg

Ponedjeljak, 25 April 2022 11:22

Održan 17. festival „Krilata Seošnica“

Festival dječjeg stvaralaštva ,,Krilata Seošnica“ ove godine je održan po 17. put 24. aprila u Seošnici.

Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu (COSDT), u saradnji sa Organizacijom za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM CG, organizovao je seminar na temu „Intelektualna svojina - autorsko i srodna prava“.

Prijave na konkurs za programe razvoja kulture na sjeveru Crne Gore u ovoj godini podnose se do 2. maja. Projekti značajni za ostvarivanje javnog interesa u kulturi se odnose na opštine Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Petnjica, Plav, Plužine, Pljevlja, Rožaje, Šavnik i Žabljak.

Ponedjeljak, 11 April 2022 08:54

U KIC-u Omaž Merimi Njegomir

Crnogorska kulturna mreža u saradnji sa crnogorskim muzičkim umjetnicima organizuje Omaž Crna Gora Merimi Njegomir, koji će se održati večeras u velikoj sali KIC-a Budo Tomović sa početkom od 20 ura.

Tradicionalna kulturna manifestacija „Ora e Maleve“ ili u prevodu sa albanskog jezika „Gorska vila“, biće trinaesti put održana u Rožajama 16. aprila 2022. godine.

Crnogorska kulturna mreža je uputila inicijativu predṥedniku Crne Gore Milu Đukanoviću da posthumno odlikuje Merimu Njegomir za izuzetne zasluge koje je dala afirmaciji i očuvanju crnogorske izvorne muzike.

Na sjednici Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, koja je održana u decembru mjesecu prošle godine, utvrđeni su prijedlozida se organizuju Dani etno kulture „Ibiš Kujević“, te da se ustanovi i nagrada „Hilmija Ćatović“ koja bi se dodjeljivala istaknutim likovnim umjetnicima.

Povodom martovskih rasprava i usvajanja Deklaracije o reafirmaciji narodnog imena Bošnjak, 2003.godine, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori, ovih dana organizuje Dane kulture Bošnjaka, koji su otvoreni izložbom slika "Odsjaj minulih vremene" (17. marta u Podgorici), nizom tribina o ženskom ponosu i pjesničkim ostvarenjima. Narednih dana biće održana i svečana sjednica na kojoj će biti dodijeljena priznanja istaknutim stvaraocima.

U organizaciji Narodne biblioteke Rožaje, u čitaonici ove Javne ustanove, 21. marta obilježen je Svjetski dan poezije.

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!