Učenica Gimnazije “30. septembar“, Kanita Šabotić dobitnica je prestižne književne nagrade „Šantićeva reč“. Drugo mjesto osvojila je Teodora Drobnjak iz Beograda, a treće mjesto pripalo je, takođe učenici Gimnazije „30. septembar“ Rinesi Ganić.


santiceva_nagrada.jpg

U okviru manifestacije ,,Šantićevi dani“, realizovan je literalni i likovni konkurs ,,Šantićeva riječ“.

Konkurs je organizovala OŠ ,,Aleksa Šantić“ iz beogradske opštine Kaluđerica. Od pristiglih 400 radova sa prostora bivše Jugoslavije, prozni radovi Kanite Šabotić i Rinese Ganić, članica literarne sekcije Gimnazije ,,30 septembar, zavrijedeli su pažnju Žirija.

Kanita Šabotić kaže da je veoma zadovoljna, jer je u pitanju prestižna nagrada. Naime, moj prozni tekst, „Majčino srce je bezdan u kome na dnu srca uvijek ima oproštaja“ je proglašen za najbolji od 400 koliko je pristiglo na ovogodišnji konkurs.

Priča je nastala u periodu pandemije, pa će mi i zbog toga ostati u sjećanju. Nagradu nijesam očekivala, ali me priznanje ohrabruje da i dalje nastavim da stvaram. Ovo mi je dvanaesta nagrada kada je u pitanju moj literarni rad, zakljućuje Šabotićeva: (audio snimak).

Rinesa kaže da je raduje nagrada, nije očekivala da će biti nagradjena u tako jakoj konkurenciji. Zahvaljuje se svojoj mentorki Mirsadi Šabotić koja je prepoznala u njoj kniževni talenat: (audio snimak).

Nagrađenim učenicima diplome i nagrade se uručuju tokom treće nedjelje maja, tj. ponedjeljak, i taj svećani čin predstavlja otvaranje Manifestacije.

Rožajski gimnazijalci članovi literarne sekcije, ove godine, poslali su tri rada, od kojih su dva nagrađena. Mentorica nagrađenih radova je profesorica Mirsada Šabotić.

Ovo nije prvi put da učenici Gimnazije učestvuju na „Šantićevim danima“, 2017. godine prisustvovali su manifestaciji u Kaluđerici, tada je jedan učenik iz Rožaja bio nagrađen. Štampana je knjiga pod nazivom “Gdje je život“ i u njoj se nalaze radovi rožajskih literara.

Sanela Gusinjac

Petnaesti književni susreti ,,Krilata Seošnica“ ove godine zbog dobro poznatih razloga, pandemije korona virusa, su realizovani elektronskim putem.

Zbog nastale situacije izazvane pandemijom bolesti kovid-19, kada su i pisci zatvoreni u svojim kućama i radnim sobama, u kojima su prema našim saznanjima angažovaniji i kreativniji, redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ”Avlija” iz Rožaja raspisala je međunarodni konkurs/natječaj za objavljivanje radova sa slobodnom temom za 22. broj časopisa ”Avlija”: poezija (do 5 pjesama), proza (1 priča), aforizam, karikatura, esej, putopis, (h)istorija, reportaža, književna kritika, prikaz novog književnodog djela…

Četvrtak, 12 Mart 2020 14:18

„Rožaje mog djetinjstva“

Umjetnički stvaralac iz Rožaja, dugogodišnji kreator autentičnog likovnog izraza koji su slijedili brojni umjetnici sa ovog prostora, Ahmet Ademagić javnosti je ponudio sistematizovano životno djelo pod nazivom, „Rožaje mog djetinjstva“.

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme ”Avlija” iz Rožaja uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore raspisala je međunarodni konkurs/natječaj za objavljivanje radova sa slobodnom temom za 21. broj časopisa ”Avlija”: poezija, proza, aforizam, esej, putopis, reportaža, književna kritika, prikaz novog književnog djela, (h)istorija, karikatura, fotografija.

Ponedjeljak, 17 Februar 2020 10:11

Ferid Muratović među piscima

Ferid Muratović je dijete poniklo u Petnjici na sjeveru Crne Gore, pa, iako je rano ostao bez roditelja, zahvaljujući brizi svoje nane Hanife - očeve majke, ni on ni njegova dva mlađa brata, nisu izostajala za djecom toga kraja.

Na prigodnoj svecanosti koja je odrzana 15-og februara u Kulturno Informativnom Centru ‘’Budo Tomovic’’ u Podgorici u organizaciji ‘’Udruzenja Folklornih Ansambala’’ svecano su urucene plakete ‘’Cuvar kulturne bastine’’.

Poznatom rožajskom slikaru i grafičaru, Ismetu Hadžiću 20. februara u Umjetničkom paviljinu Udruženja lokovnih umjetnika Crne Gore u Podgorici, biće otvorena retrospektivna izložba, povodom 50 godina stvaralaštva.

U Galeriji CZK ,,Hilmija Ćatovic“, 12. februara, otvorena je prva samostalna izložba Emila Ličine, apsolventa na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (Fakultet umjetnosti – odsjek za dizajn). 

Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju dobio je danas upotrebnu dozvolu, čime su Vlada Crne Gore i Uprava javnih radova uspješno završile još jedan projekat finansiran iz kapitalnog budžeta.

Najsvježiji u nizu vandalizama koji prate održavanje litija u gradovima Crne Gore dogodio se, koliko god to nevjerovatno zvučalo, na ostacima Duklje. Organizovane grupe, koje ovih dana uništavaju javnu imovinu, ovog su puta farbom oskrnavile lokalitet koji pripada nacionalnoj kulturnoj baštini - rekavši time sve o odnosu prema istoriji i nasljeđu Crne Gore.

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!