×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 656

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 3318

Petak, 10 Januar 2020 13:43

Zla godina natjerala jastreba među kokoške

Autor

Pažnju RTR zavrijedio je i nesvakidašnji događaj u domaćinstvu uzornog poljoprivrednog proizvođača iz Bašče, Zvezdana Ratkovića, koji je naišao na odobravanje javnosti.

Subota, 30 Decembar 2017 08:56

Poreklo i značenje izraza: Lakonski odgovor

Autor

Tim frazemom označava se sažeto, dobro smišljeno i duhovito izražavanje. Lakonci su bili stanovnici Lakonije ili Lakedemonije (drugo, poznatije ime te države je Sparta) u staroj Grčkoj, a ušli su u legendu zbog svoje hrabrosti, ali i sposobnosti kratkog i jasnog izražavanja.

U jugozapadnoj Australiji krije se šuma s hiljadu tornjeva od krečnjaka, u kojoj vlada zaglušujuća tišina.

Petak, 12 Maj 2017 15:12

Zanimljivosti iz svijeta

Autor

Novi dokumentarac otkriva nepoznate detalje o princezi Dajani

Prošlo je skoro 20 godina od smrti princeze Dajane, a njen život i dalje je u žiži medijskog interesovanja. U dokumentarnom filmu "Dajaninih posljednjih 100 dana", čiji je autor britanski novinar Martin Bašir, otkriveni su novi detalji posljednjih dana njenog života.

Ljubav Dianinog života bio je Hasnat Kan, hirurg iz Pakistana koji je radio u Londonu. Sretali su se u bolnici u kojoj je liječena njena prijateljica. Voljeli su se, ali Kan nije bio siguran da njihova veza ima budućnost zbog kulturalnih razlika i medijske pažnje koju bi veza izazvala, a na koju nije bio spreman. 

Tokom službene istrage Dajanine smrti, Kan je rekao da je ona krila vezu sa Dodijem Al Fajedom od njega i da ju je posljednje noći stalno zvao na telefon ali da nije mogao da je dobije, pa je mislio da je promjenila broj. 

Dodija Al Fajeda zamalo da nikada nije upoznala. Bila je na ljetovanju u Sen Tropeu sa njegovim ocem Mohamedom, a povela je i svoje sinove Vilijama i Harija. Tog ljeta je upoznala Dodija. 

Mrzila je medije, ali je znala da ih okrene u svoju korist. Često se ljutila i zbog izjava i intervjua koje su njeni prijatelji i članovi porodice davali novinarima. Portparol britanskog dvora Diki Arbajter je rekao da se Dajana osjećala "lovljeno i progonjeno". Ipak, upravo su mediji bilo sredstvo kojim je slala poruke Čarlesu, kada je njegovo ponašanje u pitanju. 

...........


U Egiptu pronađena grobnica stara 3.700 godina

Egipatsko Ministarstvo za antikvitete saopštilo je da je grobnica stara oko 3.700 godina pronađena kod nedavno otkrivene piramide koja pripada 13. dinastiji egipatskih faraona.

U saopštenju se navodi da je grobnica otkrivena na arheološkom nalazištu na periferiji grada Gize i da je vjerovatno riječ o grobnici ćerke kralja Emnikamava iz 13. dinastije, čija piramida je udaljena oko 600 metara.

Ministarstvo je saopštilo da se u grobnici nalaze četiri kanopske vaze i prevlaka s hijeroglifima. Kanopske vaze korišćene su u Starom Egiptu u procesu mumifikacije, a u njima su se čuvali unutrašnji organi pokojne osobe - želudac, crijeva, pluća i jetra.

Arheolozi su prošlog mjeseca pronašli u toj oblasti ostatke piramide sa imenom kralja Emnikamava napisanim hijeroglifskim pismom.

Iskopavanje će biti nastavljeno kako bi se otkrili preostali dijelovi piramide, saopštilo je egipatsko Ministarstvo.

.........

Kozje mlijeko - Neprocjenjivi lijek

Kozje mlijeko se zbog brojnih ljekovitih svojstava svrstava u najzdravije namirnice na svijetu.

Godinama se osim u ishrani koristi kao lijek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća.

Istraživanja su pokazala da se ovo mlijeko lakše vari od kravljeg i da ima nizak nivo alergena.

Istraživanje objavljeno u časopisu “International Journal of Food Science Nutrition” pokazalo je da je na molekularnom nivou kozje mlijeko slično ljudskom.

U tradicionalnoj medicini koristi se za liječenje hiperlipoproteinemije, srčanih bolesti, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca.

Kozje mlijeko je prepuno kalcijuma i fosfora, koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinka i selena, snažnim antioksidansima koji održavaju imuni sistem. Brojni naučnici preporučuju kozje mlijeko ljudima koji pate od anemije izazvane nedostatkom gvožđa.

Ovo mlijeko je bogat izvor biorazgradivog kalcijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma i sadrži ih u većim koncentracijama u odnosu na kravlje mlijeko. Takođe, sadrži oko 40 odsto manje citrata u odnosu na kravlje mlijeko.

S obzirom na to da koze jedu koru biljaka, njihovo mlijeko je bogato silicijumom, mineralom koji pozitivno utiče na kožu, kosu, nokte i nervni sistem.

U sebi sadrži mnoštvo proteina bogatih važnim aminokiselinama, široku lepezu vitamina i nema teško svarljivih masti. Pošto sadrži manje laktoze, lakše se vari od kravljeg mlijeka.

Surutka, kozji sir i jogurt najmoćnija su prirodna sredstva koja jačaju imunitet.

Značajni su za obnovu i izgradnju kostiju, pospješuju rad digestivnog trakta, preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog pritiska, upalnih procesa kao i za poboljšanje rada bubrega.

.............

Upozorenje za južnu Evropu: Čeka nas pakleno ljeto

Američka privatna meteorološka služba AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za Evropu za nadolazeće ljeto.

Kako prognoziraju, duga razdoblja vrućine i nekoliko opasnih toplotnih udara stvaraće probleme na području južne i istočne Evrope.

Dugo, vruće ljeto očekuje se širom južne Evrope, a očekuju se i dugi periodi nadprosječno visokih temperatura na području Italije i Balkana, piše AccuWeather.

AccuWeather je poslao i upozorenje na mogućnost više opasnih i dužih talasa vrućine, posebno tokom juna i jula. 

Temperature iznad 32 stepena biće uobičajene tokom cijelog ljeta, a doći će i do najmanje jednog dužeg razdoblja opasnih vrućina koje će trajati najmanje nedjelju dana. 

“Tokom tih talasa vrućine moguće je i rušenje temperaturnih rekorda", prognozira Alan Repert, meteorolog AccuWeathera, za područje Balkana. 

Dodaje kako će najveća opasnost od pojave takvih dužih, opasnih toplotnih udara biti na području Makedonije, Mađarske i Rumunije

Izvor : Portal Analitika

Povećanje temperature, koncentracija ugljen-dioksida, rast nivoa mora i povlačenje glečera jasni su znaci da je globalno zagrijavanje jače nego ikada ranije, što će biti tema sastanka o sprovođenju Pariskog klimatskog sporazuma u ponedjeljak u Bonu.

Srijeda, 03 Maj 2017 14:41

Svijet poznatih i slavnih

Autor

Otkrivena velika tajna Emine Jahović: Pevačica je pre muzičke karijere na ovaj način zarađivala džeparac!

Za čokoladu se odavno vjeruje da poboljšava raspoloženje, i do sada je mnogo studija proučavalo postoji li ta veza, piše Livescience. Međutim, rezultati nove studije dokazali su da depresivniji ljudi konzumiraju mnogo više čokolade nego osobe bez simptoma depresije. Veza između raspoloženja i depresije specifičnija je za čokoladu više nego za bilo koju drugu vrstu hrane koja bi mogla da utiče na raspoloženje: kao što je kofein, masti, ugljeni hidrati i energetska hrana (a svi su uglavnom sastojci čokolade).

Bio je astronaut koji je u drugoj misiji posjetio Mjesec i četvrti čovjek koji je hodao njegovom površinom.

Naučnici sa Univerziteta u Ajovi tvrde da sat vremena trčanja produžava život za sedam sati bez obzira na brzinu trčanja i pređene kilometre.

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!