Prof. dr Redžepa Škrijelja, istoričara, filologa i filozofa imao sam priliku da upoznam (iako sam ga znao od ranije) povodom 20. novembra Dana Sandžaka 2021. godine u sklopu 15 Sandžačkih književnih susreta (SAKS) i 43 Tutinskih književnih susreta. Esej o njemu nastao je kao plod praćenja njegovih radova i javog djelovanja.

Akademski slikar Ismet Hadžić na sjednici Savjeta Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, koja je održana 24. decembra 2021. godine, izabran je za redovnog člana DANU.

Na dječjem muzičkom festivalu „Zlatna nota“ koji se održava u Novom Pazaru, prvu nagradu za kompoziciju osvojila je pjesma „Dio neba“ koju izvodi Asija Džogović iz Bijelog Polja a kompozitor je Sulejman Beća Kujević.

U petak, 10. decembra u čitaonici Narodne biblioteke, održano je  književno veče pod nazivom ,,Zavičajni susret pisaca“.IMG 3ae276e8f50dd4696047383635ff58d8 V

Projekcija filma "Toma" u rožajskom Centru za kulturu biće 27. i 28. novembra (subota i nedjelja) u 18h.

Nedjelja, 21 Novembar 2021 20:33

U Sarajevu održano veče Rožajske kulture

U sali Bosanskog kulturnog centra- Kantona Sarajevo pred brojnom publikom održano je spektakularno veče  Rožajske kulture. IMG 20211121 WA0006

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka – podružnica Rožaje, Javna ustanova Centar za kulturu Rožaje, te Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo, organiziraju 21.11.2021. godine “Veče rožajske kulture” u susret Danu državnosti Bosne i Hercegovine.

U srijedu, 17.11.2021. godine Nevladino udruženje „Karika“ će organizovati kolektivnu izložbu sa početkom u 18h na kojoj će biti predstavljeni radovi polaznika omladinskih edukacija crtanja koje su bile realizovane u okviru projekta Culture up Rožaje.

Redakcija časopisa za kulturu, književnost i društvene teme AVLIJA iz Rožaja raspisala je 11. međunarodni konkurs/natječaj za najbolju neobjavljenu kratku priču i pjesmu u regionu za 2021. godinu. Konkurs je otvoren od 15. 11. do 15. 12. 2021. godine.

U gradskoj sobi Zavičajnog muzeja ,,Ganića kula“ u Rožajama, 10. i 11. novembra 2021. godine, održane su dvije etno radionice na temu„Običaji i tradicionalni zanati rožajskog kraj“, a u okviru projekta„Afirmacija, očuvanje i promocija kulturnog identiteta Bošnjaka u Rožajama“.

Film "Quo Vadis, Aida?" koji tematizira genocid u Srebrenici osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, a bio je nominovan za nagradu "Oscar" u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

U knjizi izabranih pjesama “Iza mene”, izvornom melodijom stihova, po diktatu unutrašnjeg stvaralačkog nemira, Enver Muratović opservira stare i nove motive i saznanja o suštini postojanja.

X

!!!!!

Svako kopiranje, umnožavanje, presnimavanje, objavljivanje i distribuiranje cijelog ili djelova podataka sa web sajta „Radio Rožaje" ili članaka objavljenih na ovom web sajtu (uključujući dokumenta, fotografije i sl.), bez obzira na razloge, zabranjeno je i predstavlja povredu autorskog prava i krivično djelo!